You cannot place a new order from your country. United States

Masurarea tensiunii arteriale

 

Prea putini sunt oamenii care nu au auzit de termenul de tensiune arteriala. Chiar daca le-a fost masurata nu o data tensiunea, nu toti stiu cum se masoara de fapt aceasta tensiune arteriala.


Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arterelor. Doua forte determina tensiunea: una pe care inima o creaza prin pomparea sangelui in vasele de sange ce alcatuiesc sistemul circulator, iar a doua este forta cu care arterele opun rezistenta fluxului sanguin.


Ce indica cifrele masurate ale tensiunii arteriale?

Tensiunea arteriala este masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg) si se inregistreaza sub forma a doua cifre – tensiunea sistolica si tensiunea diastolica.

Tensiunea sistolica (valoarea mai mare) reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta (in sistola) iar valorile normale trebuie sa se afle in intervalul 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);

Tensiunea diastolica (valoarea mai mica) este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali in perioada cand  inima se relaxeaza intre doua contractii (diastola) - iar valoarea normala trebuie sa se afle sub 85 mm coloana de mercur (Hg).

Intotdeauna, tensiunea sistolica este cea care se declara prima, iar cea diastolica a doua. Un exemplu: 115/70 (115 cu 70) - tensiunea sistolica este 115, iar tensiunea diastolica este 70.

Pentru adulti, tensiunea arteriala optima trebuie sa fie mai mica de 120 cu 80 mmHg (milimetri coloana de mercur). Atunci cand tensiunea sistolica este cuprinsa intre 120 si 139 mmHg sau cea diastolica intre 80 si 89 mmHg se considera prehipertensiune si este necesara supravegherea cu atentie a bolnavului. Se considera tensiunea mare daca aceasta depaseste valorile de 140 cu 90.

Valorile ridicate ale tensiunii sanguine indica faptul ca inima este nevoita sa lucreze mult mai intens decat ar trebui, si asta datorita faptului ca exista restrictii in sistemul circulator, sau ingustari ale venelor si arterelor. Cauzele care duc la ingustarea vaselor de sange pot fi foarte diverse. De la actiunea adrenalinei (un hormon cu efect vasoconstrictor) pana la actiunea stresului zilnic, toate acestea pot duce la cresterea tensiunii arteriale. Mai sunt si alti factori care duc la cresterea tensiunii arteriale, ca de exemplu depunerile de pe peretii vaselor de sange si pierderea elasticitatii lor din cauza unei alimentatii nesanatoase sau a inaintarii in varsta.

Acest lucru solicita vasele de sange si poate impiedica organele vitale (inima, creier, rinichi) sa functioneze optim, ceea ce poate duce la dureri in piept, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si deces prematur. In 90% din cazuri insa, cauza hipertensiunii arteriale este imposibil de identificat cu exactitate.

 

Cum putem sa ne dam seama daca avem tensiune mare?

In general, hipertensiunea nu are simptome. De fapt, multi oameni au ani de zile tensiunea crescuta fara a fi constienti de lucrul acesta. Prin urmare, hipertensiunea e supranumita si "ucigasul tacut".

Exista o singura metoda pentru a afla daca aveti tensiunea marita: masurarea ei. Tensiunea arteriala poate fi masurata de un medic, de o asistenta la cabinetul medical, de un membru al familiei sau chiar de pacientul insusi.

De obicei, valorile tensiunii arteriale sunt mai scazute dimineaţa şi mai ridicate inspre seara. Tot ca regula generala, aceste valori sunt mai scazute vara si mai ridicate iarna.

 

Cum se masoara tensiunea arteriala

Pentru masurarea tensiunii se foloseste un aparat numit tensiometru.

 

Tensiometrul clasic

Un tensiometru clasic are urmatoarele componente:

Manseta - se infasoara in jurul antebratului si are o camera interioara in care se pompeaza aer.

Pompa - umfla cu aer manseta astfel incat, prin apasare, aceasta din urma determina pentru cateva secunde oprirea fluxului sanguin din artera bratului pe care este montata.

Valva - permite eliberarea aerului din manseta cu o anumita viteza, reglabila, acest lucru determinand scaderea presiunii asupra bratului pacientului si reluarea fluxului sanguin.

Cadranul - se poate folosi un cadran rotund de tipul celor folosite la ceasurile clasice sau o coloana cu mercur pentru a inregistra tensiunea masurata.

Stetoscopul - este utilizat pentru a asculta sunetul facut de sange atunci cand curge prin artera. Valoarea tensiunii sistolice este valoarea indicata pe cadran atunci cand se aude primul sunet puternic determinat de sangele care incepe sa curga prin artera. Pe masura ce aerul iese din manseta prin valva si se reduce presiunea asupra mainii, se urmareste sunetul din stetoscop si in momentul in care sunetul nu se mai aude, se inregistreaza tensiunea diastolica.

 

Cum se masoara tensiunea arteriala cu tensiometrul clasic

Principiul care sta la baza masurarii tensiunii arteriale prin metoda clasica este simplu. Bratul pacientului este infasurat cu manseta, se pompeaza aer in manseta pana cand presiunea din manseta (vizibila pe cadran) este mai mare decat presiunea diastolica si produce comprimarea vaselor de sange pana la oprirea completa a fluxului sanguin in brat.

Cu ajutorul stetoscopului, se asculta zgomotul produs de curgerea sangelui prin vasele de sange. In momentul in care manseta este umflata cu aer la presiunea cea mai mare, zgomotul curgerii sangelui nu se mai aude deloc deoarece acesta nu curge. Apoi se desface incet valva pentru a permite iesirea lenta a aerului din manseta si scaderea presiunii.

Persoana care masoara presiunea arteriala trebuie sa fie atenta la valoarea afisata pe cadran atunci cand incepe sa se auda primul sunet de puls in stetoscop. Acela este momentul in care presiunea sistolica invinge presiunea din manseta si este valoarea presiunii sistolice. In momentul in care in stetoscop nu se mai aude sunetul pulsului, inseamna ca s-a trecut de valoarea presiunii diastolice si valoarea de la care nu s-a mai auzit pulsul este valoarea presiunii diastolice.

 

Tensiometre digitale

Aparatele digitale de masurare a tensiunii folosesc componente electronice pentru determinarea valorii tensiunii. In acest caz, tensiunea arteriala inregistrata de aparat apare afisata pe un ecran cu cristale lichide sau e anuntata prin semnale sonore, fara a se folosi nici un stetoscop.

Aparatele digitale de masurare a tensiunii arteriale folosesc un principiu oarecum asemanator metodei clasice. Acestea folosesc un motoras electric si o pompa integrata care umfla manseta pana la o anumita presiune. Apoi printr-un mecanism controlat electronic, are loc eliberarea treptata a presiunii. Deosebirea fata de metoda clasica de masurare a tensiunii este ca cele digitale nu "asculta" zgomotele produse de sangele care curge prin vasele de sange ci detecteaza micro-vibratiile sau oscilatiile transmise de peretii vaselor de sange, iar aceste oscilatii sunt transformate in semnale electrice, care sunt apoi interpretate de aparat.

Aparatele digitale au un mecanism prin care stiu sa umfle manseta pana la o presiune cu 20 mmHg mai mare decat tensiunea sistolica pe care a citit-o anterior. In plus fata de metoda clasica, aparatele digitale pot sa memoreze ultimele 10 - 20 valori ale tensiunilor cu indicarea uneori chiar si a datei/orei la care a fost masurata. Aparatele mai performante stiu sa memoreze citirile pentru mai multe persoane pentru a se putea face apoi o comparatie in timp a valorilor citite.

 

Masurarea tensiunii la domiciliu

Masurarea la domiciliu este din ce in ce mai incurajata de specialisti. In acest caz trebuie sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

  • - Folositi aparate validate clinic, cele mai bune fiind aparatele care masoara tensiunea arteriala la nivelul bratului;
  • - Evitati masuratorile repetate excesiv;
  • - Specialistii recomanda un interval de aproximativ o saptamana in care sa se efectueze cate o masurare a tensiunii arteriale dimineata si seara, la aproximativ aceleasi ore, inainte de a va prezenta la controlul periodic;
  • - Consemnati valorile tensiunii arteriale intr-un jurnal: insemnarile sunt utile pentru a le prezenta medicului la controlul periodic.

 

Diferente de citire a valorilor la tensiometrele digitale

Masurarea corecta a tensiunii arteriale este foarte importanta. Intre aparatele de pe piata exista diferente uneori destul de mari intre valorile citite ale tensiunii. Pentru siguranta dvs., folositi aparate de marca, validate clinic, a caror precizie este garantata de producator.

Cele mai multe aparate digitale au un senzor care capteaza micro-oscilatiile transmise prin peretii vaselor de sange si determina forma undei de puls prin transformarea acestor oscilatii in semnale electrice. Pe parcursul scaderii presiunii aerului din manseta se determina valoarea medie a semnalului electric si din aceasta se obtin - printr-un algoritm de calcul matematic - valorile tensiunii sistolice si diastolice.

Algoritmul de calcul este tinut secret de catre producatorii aparatelor si din aceasta cauza pot aparea diferente destul de mari intre valorile citite de 2 marci de aparate digitale diferite si intre aparatele digitale si cele clasice.

Chiar si in cazul celor mai precise aparate digitale este posibil ca acestea sa nu fie in stare sa citeasca tensiunea arteriala a anumitor persoane. Este foarte important ca manseta sa fie pozitionata corect inainte ca aparatul sa fie pus in functiune.

Atunci cand cumparati un aparat digital nou de masurare a tensiunii arteriale este recomandat sa comparati masuratorile sale cu cele ale unui tensiometru clasic. Din timp in timp, trebuie sa faceti aceasta comparatie din nou pentru a va asigura ca aparatul electronic nu s-a decalibrat in timp.

 

Reguli ce trebuie respectate la masurarea tensiunii arteriale

Pentru a face o citire corecta a valorii tensiunii arteriale, trebuie avute in vedere urmatoarele lucruri:

  • - Tensiometrul se aplica direct pe piele. Nu se face masurarea prin haine, indiferent cat de subtiri sunt acestea.
  • - Manseta tensiometrului trebuie sa acopere aproximativ doua treimi din lungimea bratului (aproximativ 12-13 cm lungime).
  • - Pe toata durata masurarii, pacientul nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca.
  • - Pacientul trebuie sa stea jos sau culcat, sa fie relaxat si sa nu-si incruciseze picioarele
  • - Masurarea tensiunii este bine sa se faca de doua ori la interval de cateva minute, pentru a elimina posibile erori de masurare.
  • - Tensiunea arteriala ar trebui masurata dupa cel putin 5 minute de la incetarea oricarui efort, in diferite momente ale zilei.
  • - Se recomanda evitarea consumului de cafea sau fumatul unei tigari cu 30 de minute inaintea masurarii deoarece acestea pot cauza cresterea tensiunii
  • - Unii doctori recomanda pacientului sa nu aiba vezica plina in momentul masurarii tensiunii

 

Masurarea corecta a tensiunii arteriale cu aparate digitale pozitionate la incheietura mainii

1. Pozitionati aparatul la cca 2 cm de palma si strangeti manseta infasurand cele 2 capete unul peste celalalt. Daca aveti incheietura mainii prea groasa (se poate verifica cu ajutorul unor marcaje existente pe manseta) incercati sa folositi un alt aparat, care masoara tensiunea la nivelul bratelor.

2. Porniti aparatul si indoiti mana sprijinind-o de corp, fara a apasa foarte tare.

Pozitia corecta este cea in care aparatul se afla in dreptul inimii. Pentru aceasta, sprijiniti-va cotul folosind mana libera.

 

 

   Sursa: sanatateatv.ro, infobazar.ro, eva.ro